Free cookie consent management tool by TermsFeed Vård av ljuddämpare - Vapenvårdsbutiken

VÅRD AV LJUDDÄMPARE


Under de senaste åren så har ljuddämpare blivit allt vanligare i och med att specialtillstånden förvård av ljuddämpare dessa avskaffats. Men hur vårdar man då en ljuddämpare? Ja generellt sett så kräver de inte mycket vapenvård. Detta på grund av att de inte har någon kontakt med själva kulan och på så sätt inte påverkar kulbanan.

Löpande vård av ljuddämpare under året består mest av att man då och då blåser ur ljuddämparen med tryckluft för på så sätt avlägsna lösa partiklar inne i dämparen. Men en gång om året är inte fel att göra en ordentlig rengöring. På så sätt håller den längre.

 


ljuddämpareVård av ljuddämpare. Börja med att rengöra själva hålet i mitten med en bronsborste. Då hålet är några tiondelar upp till en millimeter större än diametern på kulan så kan en bronsborste i en större kaliber vara att rekommendera.

Inuti ljuddämparen så består den av flera bafflar och hålrum i olika mönster och de går normalt inte att montera isär och komma åt att rengöra mekaniskt. För att rengöra inuti så får man lägga ljuddämparen i någon form av rengöringsvätska som löser krut och sot. Exempel på rengöringsmedel är tvållösning, avfettningsmedel eller lysfotogen. Har man tillgång till en ultraljudstvätt så är det ett utmärkt hjälpmedel.

Efter rengöringen så är det viktigt att se till att rengöringsvätska inte finns kvar i själva dämparen och att den är torr. Är dämparen i aluminium eller rostfritt stål så behövs inte någon inoljning men om den är i stål så är en tunn hinna med vapenolja på utsidan att rekommendera så att den inte rostar.

Själva gängan på ljuddämparen är viktigt att den smörjs regelbundet, bäst är ett tryckstabilt fett, exempel Shooters Choice G-10 eller M-Pro 7 Synthetic Grease

Ljuddämparen ska helst inte förvaras monterade på vapnet då det finns risk för att kondens skadar gevärspipan. Ta för vana att skruva loss ljuddämparen efter att den använts.


Vill du läs mer om vapenvård - Läs vår Vapenvårdsguide - För noggrann vapenvård (kulgevär/hagel)